Kriisiraskaustilanteessa tarvitaan tukea

Aborttikeskustelu käy jälleen kuumana ulkoministeri Timo Soinin aborttia vastustavien kannanottojen vuoksi. Julkisessa keskustelussa on lähinnä puitu sitä, voiko ministerin tehtävää hoitava tuoda esiin henkilökohtaisen kantansa ja vakaumuksensa, jos se ei ole yhtenevä maan virallisen linjan kanssa. Aborttikysymys on selvästi vakaumuksellinen aihe, joka herättää voimakkaita tunteita, vaikka siitä puhujana ei olisi ministeri. Aborttikysymyksen ydin on siinä, miten arvotamme ihmiselämän ja mistä sen katsotaan alkavan.

Abortti on hyvä esimerkki arvokysymyksestä, josta pitäisi voida käydä kiihkotonta ja asiallista dialogia huomioiden erilaiset mielipiteet ja vakaumukset. Keskustelussa ei myöskään saa unohtaa abortin läpikäyneitä naisia ja heidän tuntemuksiaan. Monelle naiselle aborttiin päätyminen on kipeä kokemus, jota hän kantaa mukanaan vuosia.

Tampereen NNKYn Itu-työ on tehnyt työtä kriisiraskaustilanteessa olevien ja abortin läpikäyneiden naisten parissa jo yli vuosikymmenen. Kriisiraskaudella tarkoitetaan ei-toivottua, yllätyksellistä raskautta.  Vertaistukiryhmät abortin läpikäyneille naisille aloitettiin vuonna 2004.

Yhteistä ryhmiin osallistuneille naisille on se, että abortti on ollut heille henkisesti raskas, jopa traumaattinen kokemus. Joillakin kokemuksen raskautta on lisännyt se, että asiasta on pitänyt vaieta ja ohittaa se ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vertaistukiryhmissä osallistujat ovat saaneet käydä läpi aborttiin liittyviä tunteitaan. Tänään vertaistukiryhmiä on useita eri puolilla Suomea. Tampereen seudulla seuraava vertaistukiryhmä alkaa syyskuun lopulla.

Oli arvokysymyksistä mitä mieltä tahansa, on näkemys siitä, että abortti on vaikea ja monia kysymyksiä herättävä asia, yhteinen. Poliittiset päättäjät puoluetaustasta huolimatta ovat varmasti yksimielisiä siitä, että aborttien määrän väheneminen viime vuosina on ollut myönteinen kehitys.

Kriisiraskaustilanteessa olevat naiset ja perheet tarvitsevat tukea ympärilleen ja tietoa eri vaihtoehdoista. Vaikka naisella ei olisi mahdollista pitää lasta, abortti ei ole ainoa, eikä välttämättä edes helpoin vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on raskauden jatkaminen ja lapsen luovuttaminen adoptioon.  Harkittu, hyvin perusteltu päätös ilman painostusta, kiirettä ja paniikkia on tärkeää, myös asian myöhemmän työstämisen kannalta.

Yli 90 prosenttia aborteista tehdään sosiaalisin perustein: Lapsi syntyisi keskelle opintoja, työuraa tai tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Joskus sanat “kyllä me tästä yhdessä selviämme” voivat olla ratkaisevat. Tarvitaan myös poliittisia päätöksiä: joustoja opintoihin ja työelämään sekä riittävää taloudellista tukea lapsiperheille, jotta lasten saaminen voisi aina olla kannattavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *